Motherhouse Chapel of the Sisters of St. Joseph

Renovation of this 1960s chapel in Brighton, Massachusetts resulted in a strong contrast to the chapel’s original traditional layout. The new design created a flexible and handicapped-accessible area for the congregation to worship. The new bamboo and terrazzo floor, which begins in the front lobby, draws patrons into the space and creates a visual unity between the renovated font, ambry, altar, and ambo. This project is especially significant because the Sisters follow sustainable-design practices. Approximately 92 percent of the materials removed from the original Motherhouse have been recycled, including furniture and other non-building features. The project scope also included the renovation of meeting spaces, conference rooms, and bathrooms. Significant colored glass designs, original to the chapel, were lighted to appreciate their beauty for evening services. New audio/visual work completed the project.